Sprawozdania z układania fraktala

Szkoła Podstawowa nr 323 w Warszawie

Szkoła Podstawowa nr 4 w Pruszczu Gdańskim

Zespół Szkół nr 10 w Toruniu

W dniu 5 kwietnia 2019 roku klasy 3BG, 2G oraz 3F z Zespołu Szkół nr 10 w Toruniu ułożyły żywy trójkąt Sierpińskiego (w dwóch wariantach) w ramach obchodu Jubileuszowego Roku Matematyki, zorganizowanego z okazji 100-lecia powstania Polskiego Towarzystwa Matematycznego. Była to okazja do pogłębienia wiedzy uczniów o matematyce i jej historii, a także do uczczenia patrona szkoły, prof. S. Banacha, który był jednym z założycieli PTM.

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2
im. Stanisława Staszica
w Tomaszowie Mazowieckim

Szkoła Podstawowa nr 34
im. gen. Józefa Zachariasza Bema
w Białymstoku

Rok 2019 to rok szczególny. Uchwałą Senatu RP dla uhonorowania zasług polskich matematyków i ich osiągnięć rok 2019 został ogłoszony Rokiem Matematyki. Dla uświetnienia stulecia powstania Polskiego Towarzystwa Matematycznego, nasza szkoła włączyła się do układania trójkąta Sierpinskiego. W przedsięwzięciu wzięli uczniowie klas VI-VIII. Wizualizację fraktala poprzedziło samodzielne przygotowanie  przez uczniów papierowych czapeczek w rożnych kolorach.
Wykonanie fraktala nadzorowały nauczycielki matematyki: Paulina Kozłowska – koordynator, Małgorzata Szczech- Wojciechowska, Ewa Zarzecka, Joanna Wasilewska, Danuta Nazaruk.

II Liceum Ogólnokształcące
im. Stefana Żeromskiego
w Tomaszowie Mazowieckim

5 kwietnia 2019 roku 243 uczniów II Liceum Ogólnokształcącego im. Stefana Żeromskiego w Tomaszowie Mazowieckim ułożyło 5 etap trójkąta Sierpińskiego. W przygotowaniach, polegających na ułożeniu na szkolnym orliku trójkąta Sierpińskiego z „talerzyków”, na których potem ustawili się uczniowie, aktywny udział wzięli: nauczyciel wychowania fizycznego magister Krzysztof Ćwiek, nauczyciel informatyki doktor Radosław Matusik oraz uczniowie: Martyna Dobiecka z klasy I humanistycznej oraz Igor Gradoski z klasy II matematyczno-fizycznej. Po blisko półtoragodzinnych przygotowaniach, polegających na precyzyjnym odwzorowaniu układu, na szkolne boisko wkroczyli uczniowie dziewięciu klas, ustawiając się na wyznaczonych miejscach. Chcąc się wyróżnić, postanowiliśmy wykonać dwa układy: na pierwszym z nich podzieliliśmy uczniów na trzy grupy (białą, czerwoną i zieloną – każda po 81 uczniów) i tak ułożyliśmy trójkąt Sierpińskiego. Na drugim układzie uczniowie zaprezentowali się w szkolnych mundurkach, które są obowiązującym strojem w naszym liceum.

Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Mstyczowie

Publiczna Szkoła Podstawowa
im. Antoniego Hedy „Szarego”
w Kunowie